Ενώ το παραπάνω σκηνικό μοιάζει ρούτινα υπάρχουν περιπτώσεις που δεν πρέπει να υποτιμηθεί γιατί το αίσθημα καύσου, οι κράμπες και ο κνησμός μπορεί να κρύβουν προβλήματα της κυκλοφορίας του αίματος.

Σωστή Κυκλοφορία
Η κυκλοφορία του αίματος πραγματοποιείται μέσω των φλεβών σε όλο το σώμα. Στο εσωτερικό τους υπάρχουν άπειρες βαλβίδες που κατευθύνουν το αίμα προς μια πορεία με τελικό προορισμό την καρδιά. Όταν αυτές δεν λειτουργούν σωστά, το αίμα δεν κυκλοφορεί και λιμνάζει, η πίεση αυξάνεται με αποτέλεσμα να καταστρέφονται οι βαλβίδες και οι φλέβες να παραμορφώνονται και να οδηγούμαστε σε φλεβική ανεπάρκεια.

Πρόβλημα γένους θηλυκού
Η φλεβική ανεπάρκεια είναι πρόβλημα, κατά κόρον, γυναικείο και μεταδίδεται ως “κληρονομιά” από γενιά σε γενιά. Κοινώς, αν η μαμά σου είχε “κουρασμένα” πόδια, το πιο πιθανό είναι να έχεις κι εσύ. Η ηλικία παίζει σημαντικό ρόλο καθώς όσο μεγαλώνεις τα προβλήματα των ποδιών θα αρχίζουν να εμφανίζονται κι όσα ήδη υπάρχουν, δυστυχώς, θα χειροτερέψουν.

Λάθος συνήθειες
Βασικό ρόλο στην εμφάνιση των “βαριών' ποδιών είναι:
1) Η πολύωρη ορθοστασία
2) Η επιλογή μη κατάλληλων παπουτσιών
3) Η παχυσαρκία
4) Η καθιστική ζωή (κρεμασμένα πόδια)

Άλλαξε συνήθειες
Ποδόλουτρο

Εάν αισθάνεσαι πολύ κουρασμένα τα πόδια σου, κάνε ένα ποδόλουτρο με άλατα.  Οι αθλητές χρησιμοποιούν εδώ και πολλά χρόνια ποδόλουτρα με άλατα για να ανακουφιστούν από τους μυϊκούς πόνους. Τα άλατα είναι πλούσια σε μαγνήσιο και θειικές ενώσεις, που όταν διαλυθούν στο νερό απορροφώνται εύκολα από το δέρμα, συμβάλλοντας στην ανακούφιση του μυϊκού πόνου, τη βελτίωση της κυκλοφορίας και την απομάκρυνση των τοξινών.

Διατάσεις
Την επόμενη φορά που θα γυρίσεις στο σπίτι έπειτα από μια κουραστική ημέρα στη δουλειά ξάπλωσε στο κρεβάτι και ακούμπησε τα πόδια στον τοίχο. Η βαρύτητα θα μειώσει το πρήξιμο και θα απομακρύνει το υγρό από τα κάτω άκρα προς τον κορμό βελτιώνοντας την κυκλοφορία. Οι διατάσεις στους μηρούς και τις γάμπες ανακουφίζουν επίσης από την ένταση στα πίσω και τα κάτω άκρα και θα βοηθήσουν ώστε να χαλαρώσουν οι κουρασμένοι μύες.
 
Μασάζ
Το μασάζ μειώνει το πρήξιμο και ανακουφίζει από κράμπες και κόμπους που μπορεί να έχουν δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας. Για ένα σωστό μασάζ ξεκίνα αρχικά με τα πέλματα και ανέβα σταδιακά προς τις γάμπες και τους μηρούς. Με αυτόν τον τρόπο θα απομακρύνεις ευκολότερα το υγρό που έχει συσσωρευτεί. Ένα καλό μασάζ θα καταπραΰνει τον πόνο, θα αυξήσει την κυκλοφορία του αίματος και θα σε χαλαρώσει!
 
 
Προσοχή!
Aν έχετε φλεβίτιδα ή προβλήματα στο κυκλοφορικό σας σύστημα, συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν ακολουθήσετε οποιαδήποτε εναλλακτική θεραπεία. Ορισμένες φορές τα πρησμένα πόδια μπορεί να είναι ένδειξη κάποιας σοβαρής πάθησης. Για το λόγο αυτό, αν το πρήξιμο επιμένει, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.